מתי נדרש רישיון עסק? כללים לקבלת רישיון עסק

ידע הוא כח = ידע הוא כסף !

על פי החוק לרישוי עסקים, כל עסק המוגדר כטעון רישוי בצו רישוי עסקים חייב ברישיון לפתיחתו ולניהולו. רישיון לניהול עסק הינו האישור הניתן על ידי הרשות המקומית לבעלי העסק המבקשים רישיון, לפתיחתו ולניהולו בהתאם לתנאים, לחוקים ולתקנות, הקיימים מכוח רישוי עסקים, התקנות והצווים הנלווים אליו.

והפעם חשוב להתחיל בדוגמא מהחיים שחוזרת על עצמה שוב ושוב (וחבל!!):

הגיע למשרדי לקוח חדש שסיפר כי הקים מסעדה והחל לנהל אותה בנכס שהוא השכיר. במועד חתימת הסכם השכירות, לא נערכו על ידו בדיקות מקדימות לענין התנאים לקבלת רישיון העסק לניהול המסעדה. רק לאחר מספר חודשים, כאשר הגיש בקשה לרישיון ניהול עסק, התברר לו כי שטח הנכס אינו תואם את דרישות העירייה ואין כל אפשרות לקבל בנכס שהושכר על ידו רישיון להפעלת המסעדה. לאור כך, הוא נאלץ להפר את הסכם השכירות ולשאת בהוצאות רבות אשר שולמו על ידו להקמת המסעדה. ברור לכם, כי במידה ואותו בעל מסעדה היה דואג לבצע מבעוד מועד את הבדיקות המקדמיות והנדרשות לניהול המסעדה, הרי שהיה יכול להמנע מהפסדים של מאות אלפי שקלים!!

התהליך לקבלת רישיון לניהול עסק אורך לעתים מספר חודשים, כיוון שקבלת הרישיון כרוכה באישור ובהסכמת גורמים רבים. ההסכמה לכך מותנית בביצוע דרישות והתאמות של העסק לתקנות ולהוראות.

צו רישוי עסקים מגדיר כ- 200 סוגי עסקים המחויבים בהוצאת רישיון עסק כדי לפעול כדין, ב- 10 קטגוריות מרכזיות לעסקים:

  1. מזון
  2. מים ופסולת
  3. חקלאות ובלעי חיים
  4. בריאות, קוסמטיקה ורוקחות
  5. דלק ואנרגיה
  6. רכב ותחבורה
  7. תעשיה, מלאכה, מחצבים וכיציה
  8. נופש, ספורט ועינוג ציבורי
  9. שירותי שמירה, אבטחה, נשק ותחמושת
  10. מסחר ושונות

 

על אף שהחוק הוא חוק מדינאי, כל רשות מקומית יכולה להגדיר דרישות נוספות משלה למתן הרישיון לעסקים הפועלים בתחומה.

בכדי לעמוד בדרישות רישוי עסקים, על העסק לקבל אישורים מגורמים שונים – כיבוי אש, המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות, אגף התברואה, הווטרינר העירוני, הנדסת העירייה ועוד, והכל בהתאם לדרישות המפורטות בצו רישוי עסקים.

מדובר בתהליך ארוך, מסורבל ויקר, שיש לדעת לנהל באופן מקצועי ונכון מול הגורמים השונים. לעתים העלות השנתית ו/או העלות הראשונית לקבלת הרישיון כרוכה בעשרות ו/או מאות אלפי שקלים ! ולדוגמא – יש פעמים שמכבי האש מחייבים את בעל העסק להתאים את הספרינקלרים לתקנות החדשות, ורכיב זה יכול להגיע אף למאות אלפי שקלים.

הקושי הגדול ביותר לבעל העסק הוא העדר המידע.

חשוב להבין, כי החוק הוא חוק יבש. העובדה שלעתים אינכם יודעים כי אתם נדרשים בקבלת רישיון עסק או שלא פעלתם בקצב הנדרש כי היו עיכובים מסוגים שונים במהלך התהליך, הרי שהדבר לא פותר אתכם מאחריות ולא מונע הגשת כתב אישום כנגדכם ע”י העירייה או המועצה. האחריות כלפיכם כבעלי עסק הינה אחריות אבסולוטית.

האחריות בעניין חלה עליכם כבעלי העסק, ועל כן חובה לבצע בדיקה מקדימה, עוד בשלב הרעיון של העסק ועריכת התכנית העסקית, באם נדרש לקבל רישיון עסק לפעילות העסק/החברה ומהם התנאים והדרישות.

התנאים לקבלת רישיון העסק הינם הכרחיים לקיום העסק, ופעמים רבות, עקב אי בדיקה מקדמית, עסקים רבים נסגרים או נגרמים להם הוצאות ועלויות רבות ומיותרות, לרבות הגשת כתבי אישום (הליך פלילי לכל דבר וענין!). דוגמא לכך הינה קיום העסק במושכר שאינו מתאים להוראות רישיון העסק (שטח קטן, אין מחסן, אין מטבח, מיקום הנכס, פתחי איוורור וכיוצ”ב).

אז… מה הפתרון?

אם אתם פותחים עסק.. תבצעו בדיקה מקדמית ואיסוף מידע עוד בשלב הרעיון של העסק. בדיוק כפי שהנכם משקיעים זמן רב וכספים רבים לשיפוץ הנכס ובתכנית העסקית, השקיעו זמן נוסף וחשוב אף יותר, בדרישות של הרשויות הרלבנטיות לניהול והקמת העסק, ובמידה והנכם מעוניינים לבצע את הבדיקה באופן עצמאי כדאי שתוסיפו ביקור במשרדי העירייה, ב- 2 תחנות עיקריות.

  • תחנה ראשונה: הוועדה המקומית לתכנון ובניה. לבקש את היתר הבניה ואת התב”ע של הנכס ולוודא שזה תואם לדרישות הפעלות העסק. התב”ע – זוהי תכנית מתאר עיר של האזור בו הנכס שלכם נמצא.

 

חשוב לציין, כי קיימים מקרים בהם נראה לנו ברור מאליו הפעלת עסק באזור מסחרי, אך בפועל לא ניתן לקבל לכך אישור. ולדוגמא – יש רשויות שהתב”ע באזור המסחרי הינו למפעלים, אך לא ניתן להפעיל באזור זה מסעדות. ועל כן, חשוב לבדוק הן את התכניות החלות על הנכס והאזור והן את היתר הבניה, ולוודא כי תוכניות אלה תואמות את המצב בפועל של הנכס.

יש לבדוק שאכן התב”ע של המושכר תואמת למטרות ולייעוד של העסק. במידה שהתב”ע המסחרית אינה תואמת את מטרת העסק, הרי שלא יהיה ניתן להפעיל את העסק במקום האמור או שתוכלו להגיש בחלק מהמקרים בקשה לשימוש חורג, אך זהו הליך אחר שכרוך בעלויות נוספות (לרבות היטל השבחה).

  • תחנה שנייה: מחלקת רישוי עסקים. הדרך הבטוחה ביותר לדעת האם עסק זקוק לרישיון עסק כדי לפעול באופן חוקי, היא לפנות למחלקת רישוי עסקים ברשות המקומית בה נמצא הנכס שבו אמור להתקיים העסק, לתאר את הפעילות העסקית הצפויה, ולקבל הנחייה ברורה (עדיף בכתב) האם העסק טעון רישיון אם לאו, ואם כן- איזה סוג רישיון צריך להוציא?

 

אל תעלימו עין !! אל תקשיבו לעצות סביבכם שאם לא תשאלו – לא יקרה כלום.

קיימת פה גישה רווחת, כי עדיף לעתים לא לבדוק ולא לשאול ובכך יש סיכוי שנוכל להפעיל את העסק בלי תשלום כספים נוספים או רישיון.

 

טיפ זהב:

במידה ובבדיקה במחלקת רישוי עסקים נאמר לכם, כי העסק שלכם אינו מחוייב ברישיון, הקפידו לקבל את התשובה בכתב, על מנת שבאם בעתיד תתקבל דרישה/פנייה כלשהי מהעירייה לענין רישיון העסק, הרי שתהיה לכם אסמכתא לענין.

 

בכל זמן נתון, אף לאחר שהעסק פעיל 10 שנים ויותר, העירייה יכולה לדרוש קבלת רישיון עסק למקום.

 

חשוב לציין, כי ניתן לבצע ברשות המקומית בדיקה מקדימה, באמצעות בקשה ערוכה בהתאם להוראות הרלבנטיות של כל רשות ורשות.

טיפים לקבלת רישיון העסק:

  • פנו לקבלת חוו”ד מיועץ המלווה עסקים בקבלת רישיון העסק.
  • בידקו דרישות מכבי האש.
  • פנו לייעוץ אצל עו”ד הבקיא בתחום.
  • במקרה בו הנכם נדרשים לאישור משרד הבריאות, אני מציעה כי עוד לפני שתיגשו למחלקת רישוי עסקים על מנת לפתוח ולבדוק את התיק, פנו לגורם מוסמך הבקיא בנהלי משרד הבריאות ובדרישות לקבלת הרישיון, וזאת על מנת לקבל חוות דעת מקדמית פרטית, אשר יכולה לחתוך לכם כספים רבים בתהליך, ומאפשרת לכם לדעת מבעוד מועד באם יש ממצאים שעלולים להכשיל את קבלת רישיון העסק.
  • אל תסתמכו על עסק קודם שנוהל במקום.

 

מי פטור מרישיון עסק?

מחובת רישיון לניהול עסקים פטורים משרדים שונים של מקצועות חופשיים: עורכי דין, רואי חשבון, מרפאות מסוגים שונים, סטודיו להתעמלות, חדרי ישיבות, בתי ספר, גני ילדים, בתי תכנה ועוד.

קיימים גם עסקים בתחום המסחר, שאינם חייבים ברישיון לניהול עסק, כמו מכירת צעצועים, מכירת חלקי חילוף חדשים לרכב, כלי בית, כלי כתיבה ולמעשה כל מה שאינו כולל מזון או ציוד מסוכן, לא טעון רישיון עסק כל זמן שמדובר על שטח חנות הקטן מ- 800 מ”ר.

חשוב מאוד לדעת: על אף שלא נדרש לקבל רישיון עסק בנכס בו עושים שימוש, נדרש היתר בנייה כחוק, לפיו סוג השימוש בנכס תואם את פעילות העסק. ולדוג – ניהול משרד עורכי דין בדירה מגורים, אומנם אינו מהווה עבירה לפי חוק רישוי עסקים, אולם מהווה עבירה לפי חוק התכנון והבניה, וזאת מאחר והמבנה בו ממוקם המשרד מיועד למגורים. במקרה זה, יש לפנות לרשות המקומית ולהגיש בקשה לשימוש חורג או לבצע שינוי ייעוד של הנכס. אם לא תעשו כן – שוב תהיו חשופים להגשת כתב אישום כנגדכם בגין עבירת בנייה.

 

אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי.

בכל שאלה נוספת – מוזמנים לשלוח הודעה או להשאיר את הפרטים ונצור עמכם קשר בהקדם.
| 050-2377155 | 03-6873770 | limor@ozery-law.co.il

מאמרים שעשויים לעניין אותך

היי, כאן עוה”ד עוזרי.

אשמח לעזור…

דילוג לתוכן